IRtoura

IRtoura finom teljes kiőrlésű PIZZATÉSZTA készítése házilag: olcsón, könnyen, gyorsan

+ házi PIZZASZÓSZ IR-barát módra

2017. szeptember 13. - IRtoura

Évek óta ezt a pizzatészta receptet használom, akik kóstolták, mind nagyon szeretik. A párom nem rajong a teljes kiőrlésű dolgokért, de ez a fajta pizza még neki is nagy kedvence, a házi szószról nem is beszélve. Most Veled is megosztom a "trükkjét".

21728328_1845338919112503_3612460746094774039_n.jpg

Tészta hozzávalók:

  • 300 gramm teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 100 gramm fehér tönkölyliszt
  • 25 gramm élesztő, 2,5 dl langyos vízben, egy csipet cukorral felfuttatva
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 2 evőkanál olívaolaj

1. A liszteket elkeverem a sóval.

2. A közepében kialakítok egy gödröcskét, amibe beleöntöm az olajat és az élesztős vizet.

3. Alaposan összegyúrom a tésztát, dagasztom. Majd fél órára félreteszem kelni.

*közben elkészítem a szószt:

Paradicsomos szósz hozzávalók:

  • Kb. 250 gramm sűrített paradicsom (Vigyázz! Nagyon sok változatba cukrot is raknak. Olyat vásárolj, amiben nincs hozzáadott cukor! A legjobb, ha saját magad készíted el, igazi paradicsomból!) 
  • 1 apró fej vöröshagyma
  • 1 közepes gerezd fokhagyma
  • fűszerek: csipet só, bors, oregánó, bazsalikom, nagyon pici csipet negyedannyi ugyanannyi édesítőszer

1. A hagymát és a fokhagymát nagyon apróra vágom vagy reszelem - nekem van egy ilyen szuper szerkentyűm, amivel a tökéletes állagúra apríthatom.

2. Minden szükséges hozzávalót összekeverek, kóstolok. ;)

A tésztát tetszőleges vastagságúra nyújtsuk ki. Számoljunk azzal, hogy sülés közben meg fog emelkedni, azonban ha rétestészta vékonyságúra nyújtjuk, akkor kemény lesz. A pizzalapot kenjük meg a paradicsomos szósszal és tetszésünknek megfelelő feltétekkel koronázzuk. 180 fokon, 30 perc alatt megsül a pizzánk.

A tészta és a pizzaszósz CH tartalma összesen 302,85 g, az alábbiak szerint*:

TK tönkölyliszt: 219 g CH (73 g CH/ 100 g)

Fehér tönkölyliszt: 67,8 g CH

Élesztő + víz: nem számolós

Só: nem számolós

Olívaolaj: nem számolós

Sűrített paradicsom: 10,75 g CH (4,3 g CH/ 100 g): nézd meg a csomagolást, mit ír a szénhidráttartalomról, ugyanis ez nem állandó mérték - a paradicsompüré CH-tartalma attól függ, mennyi paradicsomot használtak az elkészítéséhez.

Vöröshagyma: 4 g CH (8 g CH/ 100 g)

Fokhagyma: 1,3 g CH (26 g CH/ 100 g)

Fűszerek: nem számolósak

!!! A feltétekről se feledkezz meg a számoláskor!!! :)

*Az általam feltüntetett szénhidráttartalom forrása a termékek csomagolása. Amennyiben nem volt csomagolás, elsősorban a www.hazipatika.com oldal tápanyagtáblázatait használtam vagy korábbi jegyzeteimet.

Próbáld ki a receptet, nem fogsz csalódni! ;) Ugye mennyivel jobb érzés egy ilyen pizzát enni, kicsivel egészségesebben?

21743272_1845338915779170_674142725322365170_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://irtoura.blog.hu/api/trackback/id/tr9712825904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása