Köszönjük szépen a tököket, drága barátnőm @bernadettelias! Készül a finomság!

2018. május 16. - IRtoura

31928236_2051540505062682_2066310071775657984_n.jpg_640x480

irtoura_blog készítette ezt a képet.

#eper #strawberry #coconut #kókusz #oatflakes #zabpehely #chiaseed #chiamag #SzafiReform #kisétkezés #köztesétkezés #tízórai #uzsonna #desszert #IRbarát #CHdiéta #160grammszénhidrát #mutimiteszel #mutimiteszel_IR #mutimiteszel_fitt #IRtoura_blog #IRtourafinom #IRtoura

30890519_170371296958562_3670478973852188672_n.jpg_640x800

irtoura_blog készítette ezt a képet.

Bounty muffin

Bounty nélkül, cukormentesen

Muffint sütni nagyon egyszerű! Kevés alapanyag szükségeltetik hozzá, csak két tál koszolódik be az összeállítása közben és gyorsan elkészül. A kapszlis édesség mellett szól még, hogy egy jól megválasztott alaprecepttel omlós és isteni finom tud lenni a végeredmény. Ám ha a teljes kiőrlésű, IR-barát változatára gondolunk, szükségszerűen egy fojtós, száraz, tömör tésztagombóc jut eszünkbe. De! Ha van hozzá egy ilyen tuti leírásunk, a tökéletes muffin elkészítése nem kihívás! ;)

Ennek a bountys változatnak a különlegessége, hogy bounty csokit nem használtam hozzá - hiszen akkor nem lehetne IR-kompatibilis - mégis jobb, mint az eredeti: puha, szellős, cukormentes, tejmentesen ill. gluténmentesen is elkészíthető ééééééééééééééééés IRtoura finom! ;)

30772467_10208978443296831_793742919_o.jpg

Száraz hozzávalók:

  • 70 gramm (gluténmentes) zabpehelyliszt
  • 30 gramm (gluténmentes) zabpehely
  • 50 gramm kókuszliszt
  • 1 csomag (gluténmentes) sütőpor
  • 1 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor

Nedves hozzávalók - én már csak így hívom őket :)

  • 1 tojás
  • 110 gramm eritrit
  • 2-3 gramm stevia
  • nagyobb késhegynyi őrölt vanília
  • 2,5 dl joghurt vagy növényi joghurt (például kókusz)
  • 0,8 dl kókuszolaj (arra vigyázzunk, hogy a tojás és a joghurt ne legyen hideg, mivel visszahűthetik az olajat, ami megdermed, és darabos marad a nyers muffintésztánk, nem tudjunk szépen elkeverni)

Töltelék:

  • 1 tábla cukormentes vagy legalább 80%-os kakaótartalmú étcsokoládé
  • 40 gramm Szafi Reform kókuszos desszert krémalap (megvásárolható: itt)
  • 1 dl tej vagy nővényi ital
  • ízlés szerint édesítő

1. Először elkészítettem a bounty krémet, hogy amíg a tésztát összeállítom, megdermedjen.

2. Egy tálba kimértem és összekevertem a száraz hozzávalókat.

3. Ugyanezt tettem a nedves hozzávalókkal egy másik edényben.

4. A lisztes keveréket fokozatosan hozzáadagoltam a joghurtos-tojásos masszához.

5. Az így elkészült tésztát 10 percig állni hagytam, hogy a speckó lisztek és a zabpehely magukba szívják a folyadékot.

6. Közben apróra daraboltam a csokoládét és belekevertem a tésztába.

7. A nyers alappal félig megtöltöttem a kapszlikkal bélelt muffinformákat.

8. A közepükbe kókuszkrémet raktam.

9. A tetejükre kanalaztam még egy pici kakaós masszát.

10. Végül díszítésként nyers kókuszchipset nyomkodtam a muffinok tetejére, majd előmelegített sütőben, 180°C-on, 25 perc alatt készre sütöttem a süikéket (ez a sütési idő minimuffinokra vonatkozik, normál méretű muffinoknál akár 35 perc is lehet. A vége felé folyamatosan ellenőrizd a sütőt és végezz tűpróbát). 

30549806_10208978288292956_1156263585_o.jpg

A fenti adag CH tartalma összesen 130,23 g - 35 darab esetén egy minimuffin 3,72 g szénhidrátot tartalmaz, az alábbiak szerint*:

Zabpehelyliszt: 42,7 g CH (61 g CH/ 100 g)

Zabpehely: 19,29 g CH (64,3 g CH/ 100 g)

Kókuszliszt: nem számolós (egyébként 3 gramm CH van 50 grammjában)

Sütőpor: nem számolós

Kakaópor: nem számolós

Tojás: nem számolós

Eritrit és stevia: nem számolósak

Vanília: nem számolós

Joghurt: 11,5 g CH (4,6 g CH/ 1 dl)

Kókuszolaj: nem számolós

Csokoládé: 36 g CH (48 g CH/ 100 g -  a 75 grammos Torras Sin Azucares Negro Dark cukormentes táblás étcsokit használtam)

Kókuszos desszert krémalap: 15,44 g CH (38,6 g CH/ 100 g)

Tej: 5,3 g CH (5,3 g CH/ 1 dl)

*Az általam feltüntetett szénhidráttartalom forrása a termékek csomagolása. Amennyiben nem volt csomagolás, elsősorban a www.hazipatika.com oldal tápanyagtáblázatait használtam vagy korábbi jegyzeteimet.

Amennyiben növényi italt és növényi joghurtot használsz, a szénhidráttartalom változását vedd figyelembe. A választott csokoládé is módosítja az elkészült muffinok CH értékét.

Mindenképp próbáld ki ezeket a muffinokat, ha szereted a kókuszt, a csokit, a bountyt! Szerintem nagyon jól visszaadja az eredeti ízélményt, így cukormentesen, IR-barát módon is!  A tapasztalatodat, véleményedet pedig feltétlenül oszd meg velem! ;)

30550285_10208978287012924_1972876736_o.jpg

Egy éves az IRtoura blog!

Egy évvel ezelőtt március végén szántam rá magam, hogy nyilvánossá tegyem az IRtoura blogot és a hozzá tartozó facebook oldalt. Nem állíthatom, hogy töretlen lelkesedéssel blogolok azóta is, hiszen vannak mélypontok és termékenyebb időszakok az életemben. A bloggal az volt a célom, hogy hasonló cipőben járó emberekhez (Hozzád, kedves Olvasóm) eljuttassam a szénhidrátdiétás életmódváltással kapcsolatos tapasztalataimat, élményeimet, segítséget nyújtsak, receptötleteket adjak, bátorítsalak. Bár még kevés ember ismeri a tevékenységemet, (90 facebook követő, 150 instagram követő) ez nem szegi kedvem, hiszen tudom, milyen nehéz elfogadni az inzulinrezisztencia/pajzsmirigy alulműködés/PCOS diagnózist, és az orvosok tanácsai szerint életmódot váltani.

29831039_10208895885272932_1386959870_o.jpg

Nem csupán az étkezésed kell megreformálnod, az egész életed megváltozik. Ajánlott elkezdened sportolni (ha idáig nem tetted), egyes esetekben gyógyszert szükséges szedned, és ami a legfontosabb, elfelejtheted a spontaneitás fogalmát. Ugyanis ahhoz, hogy a diéta zavartalanul működhessen, előzetes tervezés, szervezés szükséges: átgondolni az elkövetkezendő napokat, hetet, elkészíteni, megfőzni, megrendelni az elfogyasztandó ételeket. Mindemellett pedig a testmozgásra és a pihenésre is időt kell szakítanod. A kezdeti nehézségeken már keresztülmentem, most a fenntartással küszködök. Nézzük csak, mi történt az elmúlt egy évben:

  • 16 kg-ot fogytam (ebből 5-öt az "IRtoura leszokom a cukorról" kihívás alatt)
  • elértem a célom, ami miatt az életmódváltásba anno belekezdtem (erről jelen bejegyzés végén írok még)
  • megosztottam más IR-es, 160 grammos CH diétát követő bloggerek, kapcsolódó oldalak bejegyzéseit és készítettem egy linkgyűjteményt
  • megmutattam, miket sütöttem-főztem, mit sportoltam
  • recepteket hoztam
  • bepillantást engedtem az életembe
  • megmutattam az életmódváltó könyveimet
  • beszámoltam az ételérzékenység vizsgálatról, amin részt vettünk a párommal
  • egy időre tejmentesítettük az étrendünket
  • néha kreatívkodtam is (recepteskönyv, fűszertartók)
  • elindítottam a bloghoz kapcsolódó instagram fiókot - irtoura_blog néven találjátok meg
  • megbizonyosodhattatok az eper és a pilates iránti rajongásomról
  • vad recepteket kreáltam és próbáltam ki
  • kísérletet tettem a videózásra
  • Minireceptek rovatot indítottam, ahol leírtam, miket ettem az előző héten - ez a sorozat időközben megszűnt
  • végigcsináltam egy 7 hetes pilates kihívást a BeHome Pilates- és Mozgásstúdió jóvoltából, miközben megtoldottam a nehézségeket egy "egészséges sós nassolnivaló" kihívással
  • megszerveztem és többedmagammal végigcsináltam egy 8 hetes "IRtoura leszokom a cukorról!" kihívást
  • az utóbbi vállalásomhoz elindítottam egy zárt facebook csoportot, készítettem egy pdf munkafüzetet és egy edzésterv naptárat
  • részt vettem egy IR-es bloggereknek szervezett életmódváltó tréningen, Lupui Iza - a 160 gramm blog szerzőjének jóvoltából
  • az egy év során többször megtorpantam, félreléptem, de mindig emelt fővel folytattam, újrakezdtem...

29831493_10208895885152929_1274170044_o.jpg

És mi az, amit az elkövetkezendő időszakra tervezek?

  • még több saját receptet osztok meg Veled
  • írok a natúrkozmetikumokkal kapcsolatos tapasztalataimról
  • szót ejtek a vitaminokról, ásványi anyagokról, superfood porokról és egyebekről
  • további életmódváltó tippekkel látlak el
  • még több sporttal kapcsolatos bejegyzést hozok
  • megosztom Veled a gluténfogyasztást érintő legfrissebb gondolataimat
  • frissítem a blogon található linkgyűjteményt, hiszen rengeteg hasznos, érdekes blog címe hiányzik belőle
  • az instagramon még aktívabb leszek, különválasztom a facebook oldal és az insta tartalmát (magyarul mást fogok posztolni a két közösségi oldalon - ez a héten már a kezdetét vette)
  • a kezdő életmódváltóknak több segítséget adok
  • részletesebben írok a házikiskönyvtáram könyveiről
  • elindítok egy zárt facebook csoportot, ahol a sorstársak egymásra találhatnak, segítünk egymásnak az életmódváltásban, támogatunk, bátorítunk Téged is
  • egy kicsit még közelebb engedlek magamhoz

Utóbbi pontnak első lépéseként megosztom Veled, amit eddig még sehol sem írtam le a blogon, hogy miért is váltottam úgy igazából életmódot:

Nyilvánvalóvá vált, hogy az addigi helytelen életmódom folytatásával a pajzsmirigy betegségem még rosszabbra fordul. Folyamatosan fáradt, kedvtelen, motiválatlan voltam, a kilók csak úgy szaladtak rám. A hormonjaim olyannyira rendetlenkedtek, hogy a ciklusom nemhogy rendszertelenné vált, megszűnt létezni. El kellett döntenem, mit szeretnék, hogyan folytatnám, mi a célom, mit tennék meg ezért. Az életcélom egyértelműen az (volt), hogy anya lehessek. Az életmódváltást ennek a szolgálatába állítottam. Egy évnyi kitartó munkám a tavalyi év végén meghozta gyümölcsét. Kisbabát várok - jobban mondva várunk, nagyon-nagyon várjuk. Nem szeretném, ha emiatt a blog tartalma túlságosan babás irányba fordulna, azonban egy-két várandós-kisgyermekes jellegű cikkre számíthattok.

29829416_10208895893353134_907825545_o.jpg

Ha eljutottál idáig az olvasásban, hálával tartozom Neked! Köszönöm, hogy még mindig velem tartasz az életmódváltás rögös útján, hogy türelmesen kivárod, amíg egy-egy bejegyzésem megszületik és nyilvánossá válik. Ha legalább egy olyan gondolatot is magaddal tudsz vinni a blogomról, ami számodra hasznos, új információ, már megérte, megéri csinálni. Kívánom, hogy találkozzunk az IRtoura blog második évében is újra, kicsivel egészségesebben! :)

#muffin #bounty #coconut #chocolate #csokoládé #gluténmentes #glutenfree #cukormentes #sugarfree #nosugar #kókuszchips #mutimitsütsz #mutimiteszel #minimuffin #IRtourafinom #IRtoura_blog #IRtoura

irtoura_blog készítette ezt a képet.

Pici konyhámból kiköltözni kényszerültem ideiglenesen - csempézés... Na de az élet nem áll meg, a tésztát a nappaliban, a kisasztalon is össze lehet gyúrni. Főleg, ha ilyen egyszerűen, #SzafiFree ropogós kérgű hajdinás házikenyér lisztkeverékből készítem. A sajtos pogik előálltak! Ez volt az alaprecept, amiből dolgoztam, de pindurit módosítottam rajta: http://www.ehezesmentes-karcsusag-szafival-blog.hu/2016/10/szafi-free-vegan-sajtos-pogacsa-glutenmentes-tejmentes-tojasmentes.html

28435355_593334694341629_8058366865098932224_n.jpg_640x480

irtoura_blog készítette ezt a képet.

Görögös csirkemell fetával és olívával

Többnyire édesség recepteket szoktam közzétenni a blogon, főétel talán még nem is szerepelt a repertoárban. Kezdésnek egy hirtelen jött ötletszikra megvalósulásáról szeretnék mesélni, aminek az eredménye egy IRtoura finom zöldséges-húsos-savanykásan-édeskés húsétel lett. Remélem, Neked is annyira bejön majd a recept, mint nekem/nekünk! ;)

28832919_10208776275402760_1954535905_n.jpg

Hozzávalók:

  • 1 nagy csirkemellfilé
  • 150 gramm olívabogyó
  • 100 gramm feta sajt
  • olívaolaj
  • citromlé
  • ízlés szerint  egy kevés stevia szirup*
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál oregánó
  • só, bors

* bevallom, éppen egy gyenge pillanatomat éltem át a gyorspác elkészítésekor, ezért mézet használtam édesítésre. De Ti legyetek kitartóak, ne csábuljatok el a konyhapult alól hívogatóan kitekintő mézescsupor látványától.

1. A csirkemellet megtisztítottam, csíkokra vágtam, sóztam, borsoztam.

2. Bekevertem a gyorspácot: olívaolaj, citromlé, édesítő, bazsalikom, oregánó. Kóstolj! (Szándékosan nem írom le a pontos mennyiséget, mivel az ízlésem nem feltétlenül egyezik a Tiéddel, így akár valami pocsék dolog is születhet a sütögetésből!) :)

3. A sajtot kockákra vágtam (kb. akkora nagyságúakra, mint az olívabogyók).

4. A husikat kókuszolajjal vékonyan kikent, tapadásmentes tepsi aljára fektettem, majd egyenletesen leöntöttem a páccal, rádobáltam az olívabogyókat és a sajtkockákat.

5. 180°C-ra előmelegített sütőben először fólia alatt puhára sütöttem a húsokat, majd a fóliát levéve kicsit pirítottam a tepsi tartalmán.

A hozzávalók mindegyikére jellemző, hogy a szénhidráttartalmukat egyenként nem számoljuk. Az olívabogyóval kicsit gondban voltam, mivel különböző információkat találtam róla. Volt, ahol 3,3 gramm, máshol 7 gramm szénhidráttartalmat számoltak 100 grammjában. A csomagoláson a CH értéke 0 volt, tartottam magam ehhez.

Természetesen a fent leírtak mellé fogyasztandó köret (IR-diétába beilleszthető gabona, álgabona) CH-tartalmát szükséges számolni. Ha így túl sok köretet kényszerülnél megenni - ami már nem esne jól - , akkor választhatsz hozzá valamilyen gyümölcsöt, gyümölcsszószt kiegészítésként, aminek a szénhidráttartalmát szintén bele kell számolnod az ebédbe/vacsorába.

Remélem nem volt túl bonyolult az utóbbi okfejtésem, igyekeztem rövid és tömör lenni (nem szokott sikerülni). Örömmel fogadom a visszajelzéseket az elkészült művekről!

tree-1754051_1920.jpg

Íme a végeredménye a tegnap még félkészen mutatott sütés nélküli édességnek. A tetején mascarpone és cukormentes tejszínhab keveréke látható, pici steviával. Nem éppen kalóriaszegény fogás, cserébe IRtoura finom ééés cukormentes! #sütésnélküliédesség #mascarpone #gullónkeksz #málna #IRtourafinom #IRtoura

27881419_1991090894489850_3416876827359051776_n.jpg_640x480

irtoura_blog készítette ezt a képet.