IRtoura

Házi készítésű TK ravioli

2018. július 20. - IRtoura

Több recept feltöltését is ígértem már (régebben és nem olyan régen egyaránt) - ezek közül a teljes kiőrlésű raviolit már kértétek is tőlem. Kezdjük akkor ezzel! :)

Raviolit az életmódváltásom előtt is készítettem, akkor még finomlisztből. Volt egy alaprecept, amit használtam, és "IR-barátosítottam". Itt találjátok, videó formájában: https://www.youtube.com/watch?v=QgSl0kR_fcI

Ebben a bejegyzésben a tészta receptjét írom le, hiszen maga a ravioli többféle töltelékkel és szósszal elkészíthető: lehet húsos, gombás vagy zöldséges, paradicsomos, tejszínes, sajtos... csak a fantázia/kreativitás és az ízlés szabhat határt. Kísérletezz bátran!

Azt azért elárulom, hogy én darált hússal és gombával töltöttem (kevés olajon készre pirítottam/pároltam őrölt piros paprikával, sóval és borssal, majd az egészet bedobtam az aprítóba, hogy könnyebb legyen tölteni, ne potyogjanak ki a nagy gombaszeletek). Oregánós-bazsalikomos paradicsomszósszal és sajttal tálaltam.

nevtelen_terv_5.jpg

A tészta hozzávalói:

  • 350 gramm teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 150 gramm fehér tönkölyliszt
  • 1 csipet só
  • 5 db közepes méretű tojás

1. A fenti hozzávalókat a robotgép táljába adagolom és elkezdem összekeverni. A végén még kézzel is dagasztom egy kicsit.

2. Fél órára hűtőbe teszem a tésztát (ez idő alatt elkészíthető a szósz és a töltelék).

3. A fél óra leteltével kisebb adagokra szedem a tésztát - mert egyszerre nem férne el a nyújtódeszkán. Tésztanyújtó szerkezet hiányában (meg egyébként is) egy ügyes kis szilikonos sodrófa segítségével leheletvékonyra nyújtom a tésztát - de tényleg, amilyen vékonyra csak tudom. Alul-felül lisztezni szoktam, hogy ne ragadjon a felülethez, főleg mert zsiradék sincs benne.

nevtelen_terv_3.jpg

4. Pohárral (mert nincs pogácsaszaggatóm, bocsesz! És mert a célnak tökéletesen megfelel...) köröket szaggatok a tésztából. 

* Egy kis intermezzo: az én emlékeimben ennek a tésztának a szögletes változata a derelye, amit nagymamám mindig krumplipürével töltött, aztán tejföllel és jómagam trappista sajttal fogyasztottam csemeteként. Máshol a baracklekvárral töltött változat is elterjedt volt, amiért én sohasem rajongtam. Emiatt nálam a ravioli kerek - jobban mondva töltötten már félkör alakú. Pont.

5. A korongok közepére kevéske tölteléket halmozok. Közben ki fogod tapasztalni, mennyi a megfelelő mennyiség. ami elegendő az ízélményhez, de még összezárható tőle a tészta, főzés közben nem folyik ki.

6. Ezután a körök szélét vízzel körbekenem egy ecset közreműködésével - ettől fog ügyesen összeragadni a raviolink. A tésztakorong egyik felét a másikra hajtom (ezt nem tudom szebben, érthetőbben megfogalmazni, de a lenti képeken látható), és a széleket kézzel majd villával lenyomkodom.

nevtelen_terv_6.jpg

nevtelen_terv_1_1.jpg

nevtelen_terv_2_1.jpg

33522859_10209191968434826_6023809009801232384_n.jpg

7. Amikor már egy jókora adag tészta elkészült, nagy fazékban sós vizet forralok, forrás után alacsonyabb fokozatra állítom a tűzhelyen a lángot, majd jó pár darab tésztát addig főzök, amíg feldobják magukat a víz tetejére (+ 1-2 perc, hogy tuti nem maradjon nyers- ugyanakkor arra is vigyázz, hogy ne főjön szét!).

8. Szűrővel kiszedem és már kész is. A szószba most is beleforgathatod vagy meglocsolhatod tálaláskor (én az utóbbi módszert választottam).

+ egy tipp: ha csak tálaláskor szeretnéd a szósszal leönteni a raviolit, akkor vagy a tészta főzővízébe, vagy már leszűrést követően tegyél egy picike olívaolajat a tésztácskákhoz, különben összeragadnak.

Mint láthatod, nagyon kevés alapanyag szükségeltetik a ravioli tésztájához, azonban arra mindenképp készülj fel, hogy nem kevés időt fogsz vele a konyhában tölteni. Összegyúrni könnyű, de a nyújtás, töltögetés, kenegetés, hajtogatás eléggé pepecselős munka, ami sokáig tart és az én türelmi szintemhez képest idegőrlő. Csak ráérős hétvégékre ajánlom a ravioli készítést, akár több fázisban. Na most jól meghoztam a kedved! :D

A fenti adagból 75 db raviolim lett, ami összesen 357,2 g szénhidrátot tartalmaz. Egy db raviolitészta CH-értéke 4,76 g, az alábbiak szerint*:

TK tönkölyliszt: 255, 5 g CH (73 g CH/ 100 g)

Fehér tönkölyliszt: 101,7 g CH (67,8 g CH/ 100 g)

Tojás: nem számolós

Só: nem számolós

Ne feledkezz meg az általad választott töltelék és szósz szénhidrát tartalmának számolásáról sem!

**Az általam feltüntetett szénhidráttartalom forrása a termékek csomagolása. Amennyiben nem volt csomagolás, elsősorban a www.hazipatika.com oldal tápanyagtáblázatait használtam vagy korábbi jegyzeteimet.

Amennyiben rászánod magad a ravioli elkészítésére, oszd meg velem tapasztalataidat az elkészítéssel és az eredménynel kapcsolatban! Férfiak meghódítására egyébként kiváló étel, az én párom legalábbis értékeli a rászánt időt és az IRtoura finom végeredményt, az ízélményt. Főként akkor tudod ezt a hatást elérni, ha ritkán készítesz ilyesmit, így kuriózumszámba megy. Jó étvágyat a teljes kiőrlésű változathoz, kicsivel egészségesebben! ;)

nevtelen_terv_4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://irtoura.blog.hu/api/trackback/id/tr5314115053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása