Muffint sütni nagyon egyszerű! Kevés alapanyag szükségeltetik hozzá, csak két tál koszolódik be az összeállítása közben és gyorsan elkészül. A kapszlis édesség mellett szól még, hogy egy jól megválasztott alaprecepttel omlós és isteni finom tud lenni a végeredmény. Ám ha a teljes kiőrlésű, IR-barát változatára gondolunk, szükségszerűen egy fojtós, száraz, tömör tésztagombóc jut eszünkbe. De! Ha van hozzá egy ilyen tuti leírásunk, a tökéletes muffin elkészítése nem kihívás! ;)
Ennek a bountys változatnak a különlegessége, hogy bounty csokit nem használtam hozzá - hiszen akkor nem lehetne IR-kompatibilis - mégis jobb, mint az eredeti: puha, szellős, cukormentes, tejmentesen ill. gluténmentesen is elkészíthető ééééééééééééééééés IRtoura finom! ;)
Száraz hozzávalók:
- 70 gramm (gluténmentes) zabpehelyliszt
- 30 gramm (gluténmentes) zabpehely
- 50 gramm kókuszliszt
- 1 csomag (gluténmentes) sütőpor
- 1 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor
Nedves hozzávalók - én már csak így hívom őket :)
- 1 tojás
- 110 gramm eritrit
- 2-3 gramm stevia
- nagyobb késhegynyi őrölt vanília
- 2,5 dl joghurt vagy növényi joghurt (például kókusz)
- 0,8 dl kókuszolaj (arra vigyázzunk, hogy a tojás és a joghurt ne legyen hideg, mivel visszahűthetik az olajat, ami megdermed, és darabos marad a nyers muffintésztánk, nem tudjunk szépen elkeverni)
Töltelék:
- 1 tábla cukormentes vagy legalább 80%-os kakaótartalmú étcsokoládé
- 40 gramm Szafi Reform kókuszos desszert krémalap (megvásárolható: itt)
- 1 dl tej vagy nővényi ital
- ízlés szerint édesítő
1. Először elkészítettem a bounty krémet, hogy amíg a tésztát összeállítom, megdermedjen.
2. Egy tálba kimértem és összekevertem a száraz hozzávalókat.
3. Ugyanezt tettem a nedves hozzávalókkal egy másik edényben.
4. A lisztes keveréket fokozatosan hozzáadagoltam a joghurtos-tojásos masszához.
5. Az így elkészült tésztát 10 percig állni hagytam, hogy a speckó lisztek és a zabpehely magukba szívják a folyadékot.
6. Közben apróra daraboltam a csokoládét és belekevertem a tésztába.
7. A nyers alappal félig megtöltöttem a kapszlikkal bélelt muffinformákat.
8. A közepükbe kókuszkrémet raktam.
9. A tetejükre kanalaztam még egy pici kakaós masszát.
10. Végül díszítésként nyers kókuszchipset nyomkodtam a muffinok tetejére, majd előmelegített sütőben, 180°C-on, 25 perc alatt készre sütöttem a süikéket (ez a sütési idő minimuffinokra vonatkozik, normál méretű muffinoknál akár 35 perc is lehet. A vége felé folyamatosan ellenőrizd a sütőt és végezz tűpróbát).
A fenti adag CH tartalma összesen 130,23 g - 35 darab esetén egy minimuffin 3,72 g szénhidrátot tartalmaz, az alábbiak szerint*:
Zabpehelyliszt: 42,7 g CH (61 g CH/ 100 g)
Zabpehely: 19,29 g CH (64,3 g CH/ 100 g)
Kókuszliszt: nem számolós (egyébként 3 gramm CH van 50 grammjában)
Sütőpor: nem számolós
Kakaópor: nem számolós
Tojás: nem számolós
Eritrit és stevia: nem számolósak
Vanília: nem számolós
Joghurt: 11,5 g CH (4,6 g CH/ 1 dl)
Kókuszolaj: nem számolós
Csokoládé: 36 g CH (48 g CH/ 100 g - a 75 grammos Torras Sin Azucares Negro Dark cukormentes táblás étcsokit használtam)
Kókuszos desszert krémalap: 15,44 g CH (38,6 g CH/ 100 g)
Tej: 5,3 g CH (5,3 g CH/ 1 dl)
*Az általam feltüntetett szénhidráttartalom forrása a termékek csomagolása. Amennyiben nem volt csomagolás, elsősorban a www.hazipatika.com oldal tápanyagtáblázatait használtam vagy korábbi jegyzeteimet.
Amennyiben növényi italt és növényi joghurtot használsz, a szénhidráttartalom változását vedd figyelembe. A választott csokoládé is módosítja az elkészült muffinok CH értékét.
Mindenképp próbáld ki ezeket a muffinokat, ha szereted a kókuszt, a csokit, a bountyt! Szerintem nagyon jól visszaadja az eredeti ízélményt, így cukormentesen, IR-barát módon is! A tapasztalatodat, véleményedet pedig feltétlenül oszd meg velem! ;)