IRtoura

Ilyen volt az IRtoura leszokom a cukorról kihívás 6-7 és 8. hete

Avagy konklúzióim a kihívással kapcsolatban

2017. november 20. - IRtoura

November 12-én véget ért az IRtoura leszokom a cukorról! 8 hetes kihívás. Az utolsó három hetet azonban már nem éreztem kihívásnak, ugyanis a program újra engedélyezte az édesítőszerek, gyümölcsök, gyümölcslevek fogyasztását. Így elegendő volt az egyébként is követett IR-étrendet betartanom (többé-kevésbé sikerült is).

A táplálkozási naplóm felvázolásától most eltekintek, néhány fényképet mutatok csak (több nem is készült).

23135031_10208020893078674_1385845974_o_1.jpg

A kihívásról összességében a véleményem, hogy az alapötlet jó, és sokak számára remek segítség lehet Sarah Wilson: Leszoktam a cukorról című könyve az életmódváltásban. A szerző nem mindegyik állításával értek egyet, azzal azonban igen, hogy manapság sokkal több finomított szénhidrátot és cukrot fogyasztunk, mint amennyit a szervezetünk elbír. Nagyon sok ember csak akkor kezd el ezen gondolkodni, amikor jelentős túlsúlyt szed magára. A baj ezzel egyrészt az, hogy ekkor sem az étkezési, sportolási szokások megváltoztatásában látják a megoldást, hanem csodát ígérő mágikus szerek kipróbálásában. A másik probléma, hogy nemcsak a derékra és hastájékra rakódott zsírréteg lehet testünk vészriadója az egészségtelen szokások ellen, hanem a közérzetünk romlása, fáradékonyság, haspuffadás, hasfájás, az étkezések után jelentkező "kajakóma" is intő jelnek tekintendő. A háttérben rejlő okok kivizsgálása mindenképp szakorvos feladata. Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy a doktorok hajlamosak rögtön gyógyszeres kezelést ajánlani a felszínen látható tünetek elfedésére ahelyett, hogy a valódi betegséget kezelnék, és akár az életmódváltás lehetőségét ismertetnék a pácienssel.

Azt vettem észre, hogy sokan hallottak már arról, mi számít egészségesnek és mi nem, viszont gyakoriak a tévhitek ezzel kapcsolatban. A köztudatba még mindig nem épült bele, hogy a barna cukor semmivel sem jobb a fehér kristálycukornál, a nádcukor ugyanolyan cukor, illetve a fehér rizs nem éppen a legjobb köretválasztás a "diétás" ebédhez, vacsorához. Rengeteg az információ, az ember hajlamos eltévedni az útvesztőben. Továbbá nehéz elfogadni, hogy amit jelenleg csinálunk, ahogy táplálkozunk, az nem "táplálja" a testünket. Ennélfogva a változtatás még nehezebb, hiszen a gondolatmenet gyakran ott ér véget, hogy a szüleink, nagyszüleink is ezeket ették, akkor nekünk miért nem jó ez? Igen ám, ők mégis sokkalta organikusabban táplálkoztak, kevesebb mesterséges anyagot, vegyszert engedtek a szervezetükbe. Hol voltak még akkor a zacskós levesek, szószok, az instant zabkásák és az ízfokozók? A zöldségeket és gyümölcsöket nem adták háromszoros áron, csak mert egy hatalmas "BIO" felirat virít rajtuk, mégis tudták, hogy amit megesznek, az nem az üzem gyártószalagjáról került a piacra, hanem a kis termőföldekről.

23825673_10208129661917827_1587832917_o.jpg

Az útvesztőből a(z egyetlen) kiút az lehet, ha tudatosak vagyunk. A kihívás meghirdetésekor erre nem fordítottam kellő figyelmet, emiatt arra kevés jelentkező akadt. A többiek nevében nem nyilatkozhatom, ezért az egyéni céljaimat sorolom fel, amit a kihívással szerettem volna elérni:

  • kevésbé kívánjam az édességeket, az édes ízeket
  • kevesebb édesítőszert használjak a mindennapokban
  • jobban betartsam az IR-diétát
  • fogyjak

Összességében pozitív élményekkel zártam a kihívást: a facebook csoportban szereztem egy egészségtudatos beszélgetőpartnert, akivel azóta is megvitatjuk a mindennapi nehézségeinket (mert együtt könnyebb, mert jó tudni, hogy a problémáddal nem vagy egyedül). A kritikus zónákból (derék, csípő) 2-2 cm-et karcsúsodtam, a súlyomat tekintve 5 kg-ot fogytam. Erre azért vagyok különösen büszke, mert volt a fejemben egy határ (egy szám), ami alá szerettem volna kerülni, és így ez sikerült. A teát és a kávét azóta is édesítés nélkül iszom (ha házilag készített növényi italt használok tej helyett, abba rakok édesítőt). Előnyben részesítem a sós ízeket, az édeset kevésbé kívánom. Végül pedig a diéta betartásához is kaptam energiát.

Akik most lemaradtak a kihívásról, ne csüggedjenek! A későbbiekben szeretném újra végigcsinálni a 8 hetet, minél több segítséget nyújtva a bátor vállalkozóknak. Ígérem, hogy sokkal felkészültebb és támogatóbb leszek, hogy mindenkinek sikerüljön a kihívás! Addig is kövessétek sós és édes receptjeimet, kicsivel egészségesebben! ;)

23798481_10208129661997829_1724486078_o.jpgA képeken látható ételek:

1. Olívabogyós fetakrémmel, ill. mogyoróvajjal töltött croissant, Szafi Free Expressz lisztkeverékből

2. Sült csirkemell zabkörettel, paradicsommal és olívabogyóval

3. Bundáskenyér pur pur kenyérből, szalámival, sajttal, paradicsommal és olívabogyóval

A bejegyzés trackback címe:

https://irtoura.blog.hu/api/trackback/id/tr1513324465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása