IRtoura

Élelmiszer érzékenység és allergia vizsgálaton jártunk

2017. április 30. - IRtoura

A párommal részt vettünk egy élelmiszer érzékenység és allergia vizsgálaton, amelyen elektro-akupunktúrás módszerrel - tehát nem vérvizsgálat útján - diagnosztizálják, hogy testünk sejtjeiből az egyes anyagok milyen reakciót váltanak ki. Jártam már természetgyógyásznál, és hiszek is az eljárásban (a családomban történt, hogy egy súlyos betegséget több éven keresztül egyetlen orvos sem tudott kezelni, inkább rontottak a helyzeten, a természetgyógyász azonban megtalálta a probléma forrását és orvosolta azt). Emiatt nagyon vártam már a vizsgálatot, és az alábbiakban beszámolok annak eredményéről.

grass-828706_1920.jpg Esetemben a felsoroltakkal kapcsolatban mutatott ki az eszköz érzékenységet:

  • juhsajt (csak juh, kecske és tehén nem)
  • búzaliszt (nem glutén, csak a sima búzaliszt, a tönköllyel pl. egyáltalán nem volt probléma, aminek nagyon örülök)
  • mogyoró
  • sárgarépa
  • árpaliszt (határértéken volt, de egyébként sem használom)
  • a növények közül pedig az akác okozhat problémát (amit eddig nem tapasztaltam, de idősebb korban még előjöhet)

A vizsgálatot végző terapeuta szerint elégedett lehetek az eredménnyel, ritkán szokott ilyen jó értékeket mérni. A teszt is igazolta, hogy nem vagyok inzulinrezisztens (külön öröm). A juhsajtot nem szeretem, a többi élelmiszerről pedig le tudok mondani.

Ami a páromat illeti: Ő sajnos nem volt ennyire boldog a teszt végeztével. Azzal mindketten tisztában voltunk, hogy pollenallergiája van, hiszen tavasztól őszig folyamatosan tüsszög, fullad, nehezen kap levegőt, a 100-as csomag papírzsepi hamarabb elfogy ilyenkor mint influenzás időszakban. Kiderült, hogy a tavaszi és a nyári virágport sem tolerálja a szervezete. Az már meglepőbb fejlemény volt, hogy emiatt a mézre is érzékeny. Az igazi csapás azonban  a következő élelmiszerek plusz egy adalékanyag területén jelentkezett:

  • többféle gyümölcs: banán, ananász, füge
  • dió (ez nem tragédia)
  • sertészsír
  • kávé (rengeteget kávézik, ennek elég a mennyiségét csökkentenie)
  • mindenféle állati eredetű tejtermék: kecsketej, kecskesajt, tehéntej, tehénsajt, juhsajt, kefír, tejszín. Laktózra, azaz a tejcukorra nem érzékeny, hanem a tejfehérjére, ami valljuk be: rosszabb. Hiszen a boltokban mindennek megtaláljuk a laktózmentes változatát, elérhető áron. Ugyanez nem mondható el a növényi eredetű tejtermékekről: nincsenek a közértben kizárólag növényi eredetű tejtermékek, ha valamilyen csoda folytán mégis kaphatóak, akkor iszonyatosan drágák)
  • nátrium glutamát!!! (Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire árt a szervezetünknek, ezért főzéshez nem használok olyan termékeket, amik tartalmazzák, azonban lehetnek rejtett forrásai, mint pl. a felvágottak - jó ideje igyekszem ezekből is olyat vásárolni, aminél garantálják az ízfokozómentességet. A párom esetében azonban a chipsből és a gumicukorból származik a nátrium-glutamát bevitel.)

milk-splash-2064088_1920.jpg

A sors iróniája, hogy amíg a párom a vizsgálóban azzal szembesült, hogy kénytelen lemondani a kedvenc élelmiszereiről, addig én a váróteremben a tőle frissen kapott Mindenmentes szakácskönyvet lapozgattam (ami a növényi eredetű tejtermékek otthoni elkészítésével kezdődik). Akkor még nem tudtam, hogy nagyobb hasznát fogom venni a könyvnek, mint gondoltam volna.

A hétvégém java részét azzal töltöm, hogy informálódok a kialakult helyzetről, utánajárok, hol tudom beszerezni az otthoni kotyvasztáshoz az alapanyagokat, mikre van egyáltalán szükség. A multifunkciós robotgépem turmix feltétjét még tavaly eltörtük (leesett), de azóta nem volt rá égető szükség. Most azonban nagyon nagy hasznát venném a növényi tejkészítésben, ezért tegnap már meg is rendeltem a tartozékot (azért halogattuk ennyire, mert csak a tartály majdnem 9.000 Ft-ba kerül). A boltban vettem kókusztejet és zabtejet (csakis cukrozatlant, mert akkor én is ihatom). Az itthon maradt állati eredetű tejet és tejfölt lassan elpusztítom, hogy a párom véletlenül se kívánja meg. Korábban már kacérkodtam egy magtej készítő gép vásárlásának gondolatával, mert jómagam is preferálom az otthon készített tejeket, mondván: "tudom, mi van benne". Egyelőre még megvárom, mennyire boldogulok a turmixszal, és eszerint napirendi témává tesszük a magtej készítőt. Ami még nagyon-nagyon lényeges, hogy a párom bélrendszerének jelenlegi katasztrofális állapotát helyre kell rakni egy 1,5 hónapos kúrával, illetve a továbbiakban az egyébként állati eredetű tejben megtalálható vitaminok pótlására is szükség lesz. Ezért a diagnosztikán a terapeuta javasolt háromféle vitamint is, köztük B vitamin komplexet és béta karotint. Ezek lelőhelyének is utánanéztem, és a jövő héten minden meglesz a gyógyulás elkezdéséhez.

A fent említett változás az IRtoura blogot is módosítani fogja, hiszen a továbbikban lesznek olyan receptjeim, amik állati eredetű tejterméket nem tartalmaznak, a növényi készítményekre azonban nagyobb hangsúlyt fogok fektetni, és most kicsit többet fogok ezekkel foglalkozni.

Remélem, továbbra is velem tartasz az úton, hiszen változatlanul az egészségtudatos életmód lesz terítéken, mert erre tejmentesen is odafigyelek (nem fogom hirdetni pl. a szóját - ami cisztákat okozhat; a rizstejet- ami továbbra sem a legjobb választás, ám a barna rizstej felvehető a repertoárba). Kövesd a blogot a jövőben is, mert úgy érzem, hogy egyre érdekesebb lesz, és kicsivel még egészségesebb! ;)

nuts-73921_1920.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://irtoura.blog.hu/api/trackback/id/tr5212465435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása