A hét elején sütöttem ezt a kenyeret, és szerény véleményem szerint annyira finomra sikerült, hogy nem szabad eltitkolnom a receptjét. Ha unod a bolti száraz, íztelen, bizonytalan összetételű kenyereket, akkor próbáld ki ezt, nem fogsz csalódni!
Hozzávalók:
- 400 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 130 g magkeverék (én a Pennyben kapható liszt nélküli kenyérkeveréket használtam, amiben zabkorpa, zabpehely, napraforgó mag, tökmag, lenmag, tönkölybúza, szezámmag és feketekömény van, de természetesen ízlés szerint másfajta magokat is választhatsz.)
- 60 g fehér tönkölyliszt
- 10 g útifűmaghéj
- 25 g (fél csomag) friss élesztő 3 dl vízben feloldva, egy csipet cukorral felfuttatva
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
1. A liszteket és a magokat kimértem, összekevertem őket az útifűmaghéjjal és a sóval.
2. Közben az élesztőt felfuttattam a vízben, egy csipet cukorral.
3. A száraz alapanyagokhoz adtam az olívaolajat és az élesztős keveréket.
4. A tésztát összegyúrtam, dagasztottam.
5. Minimum 45 percre félretettem a tésztát kelni.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire borítottam a cipót, a tetejét ferdén bevagdostam, és még egy picit hagytam pihenni, amíg előmelegítettem a sütőt 180 °C-ra.
7. A sütési idő 1 óra volt.
Mielőtt felszeleteled a kenyeret, várd meg, hogy kihűljön!
Az egész kenyér CH tartalma 311,73 g (lassú felszívódású), az alábbiak szerint (én 14 szeletre vágtam, így egy szeletben 22,26 g szénhidrát volt):
TK búzaliszt: 240 g CH (60 g CH/ 100 g)
Magkeverék: 28,6 g CH (22 g CH/ 100 g)
Fehér tönkölyliszt: 40,68 g CH (67,8 g CH/ 100 g)
Útifűmaghéj: nem számolós (4 g CH/ 100 g)
Élesztős keverék: 2,45 g CH (9,8 g CH/ 100 g)
Olívaolaj: Nem számolós
Só: nem számolós
*Az általam feltüntetett szénhidráttartalom forrása a termékek csomagolása. Amennyiben nem volt csomagolás, elsősorban a www.hazipatika.com oldal tápanyagtáblázatait használtam vagy korábbi jegyzeteimet.
Remélem, tetszett a recept, és Te is kipróbálod!