Akik követnek facebookon ill. instagramon, azok láthatták, hogy idén nyáron részt vettem egy 7 hetes pilates kihívásban, aminek az volt a lényege, hogy nyáron se hanyagoljuk el a tornát, hetente legalább négy alkalommal iktassuk be a napirendünkbe. Nem feltétlenül szükséges mindig egy órát rászánnunk, akár 10 perc is elég, hogy "ne jöjjünk ki a gyakorlatból". A BeHome Pilates és Mozgásstúdió szervezte a kihívást, én pedig a magam részéről csatoltam hozzá egy kiskihívást az IRtoura blog nevében. Ennek értelmében minden egyes nap, amikor sikerült pilateseznem egy picit, készítettem valamilyen egészséges sós nassolnivalót. Ahol online elérhető volt a recept, ott azt is megosztottam a blog facebook és instagram fiókján (keresd a #egészségessósnass és a #pilatesnyáronis jelöléseket). Most ezeket szedtem egy csokorba, hogy ezzel is a hamarosan kezdődő 8 hetes őszi kihívásra kínáljak sós nassolnivaló alternatívákat.
Az ételeket 4 kategóriába soroltam, az alábbiak szerint:
1. Kencék: mártogatósok és szendvicskrémek
2. Zöldséges fogások
3. Ropogtatnivalók
4. Egyéb finomságok
Most pedig következzenek az étkek. Amelyikhez van hivatalos netes recept, ott megtalálod a linket. Amelyikhez pedig nincs interneten közzétett recept, ott az általam készített ételfotót tudom csak megmutatni.
1. Kencék
Vegán cukkinikrém, a The Puur blogról: http://thepuur.com/hu/vegan-cukkinikrem/
Gombapástétom, Nóri mindenmentes konyhájából: http://www.mindenmentes.hu/2012/12/kesudios-gombapastetom-vegan/
Mandulakörözött, Nóri mindenmentes konyhájából: http://www.mindenmentes.hu/2014/03/vegan-nyers-korozott-ami-pont-olyan-mint-az-eredeti/
Uborkás fetakrém, Vrábel Kriszta 160 grammos szénhidrátdiéta című könyvéből: http://dolcevitablog.hu/2013/05/mentas-fetakrem/
Petrezselymes-fokhagymás olívakrém, Vrábel Kriszta 160 grammos szénhidrátdiéta című könyvéből
Sós mogyoróvaj: saját recept, melyben 100 g natúr földimogyorót aprítógépben addig török, amíg a mag kiengedi belső olajtartalmát és masszává kezd összeállni. Ezt követően ízlés szerint sózom (tengeri sóval) és olívaolajat adok hozzá, hogy krémesebb legyen. Jól záródó edényben, hűtőben tárolom.
Kapros-"túrós" mártogatós, Nóri mindenmentes konyhájából: http://www.mindenmentes.hu/2015/04/kapros-turos-martogatos-glutenmentes-tejtermekmentes-vegan/
Tojáskrém: saját recept, melyben pár darab tojást héjában megfőztem. A fehérjét félretettem, a sárgáját villával összetörtem , fűszereztem. Tejföllel vagy majonézzel lágyítható, de magában is megállja a helyét - egy kevés olívaolajat löttyintettem csak hozzá. A fehérje belekockázható a kész krémbe, vagy a sárgája visszatölthető a félbevágott "kosarakba" és így is fogyasztható. Pirítósra, kenyérre, IR-barát kenyérhelyettesítőre kenve nagyon finom.
Tavaszi zöld kence, Nóri mindenmentes konyhájából: http://www.mindenmentes.hu/2014/04/tavaszi-zold-kence-nyers-vegan-szendvicskrem/
2. Zöldséges fogások
Sült krumpli és édesburgonya: egy kevés krumplit és édesburgonyát meghámoztam, közepes méretű kockákra vágtam. Olívaolajjal leöntöttem, és mindenfélével fűszereztem. Sütőpapírral bélelt tepsire terítettem és időnként megforgatva készre sütöttem.
Görög saláta: IRtoura-tutiszuper saját receptem hozzá:
Nagyjából egyforma méretűre vágom a kígyóuborkát, a paradicsomot (ezúttal koktélparadicsom volt), a feta sajtot, a lilahagymát, a kápia paprikát (most raktam bele először, de nagyon beleillett). Az olívabogyót egyben vagy legfeljebb félbevágva adom hozzá. Az öntethez olívaolajat, citromlevet, bazsalikomot, oregánót használok, és azt a levet, amiben az olívabogyó volt. Frissen is ízletes, de akkor a legfinomabb, ha egy éjszakán át hagyjuk összeérni az ízeket.
Sajtkrémmel töltött paprika, Vrábel Kriszta 160 grammos szénhidrátdiéta című könyvéből
Cukkinichips: elkészítése megegyezik a sült burgonyáéval, annyi különbséggel, hogy itt a cukkinit karikázzuk, nagyon kevés olajat adunk hozzá, és gyorsan sütjük. Ne vágd nagyon vékonyra, mivel sütés közben összeugrik!
3. Ropogtatnivalók
Zöldfűszeres pirított kesudió sajttal: serpenyőben készült.
Magvas rudak, Vrábel Kriszta 160 grammos szénhidrátdiéta című könyvéből
Wasa kenyér, Vrábel Kriszta 160 grammos szénhidrátdiéta című könyvéből: http://dolcevitablog.hu/2012/02/wasa-es-a-nasa/
Sajtos rudak, Török Eszter Viszlát, cukor és fehér liszt! című könyvéből
Fűszeres rozsos szelet, Török Eszter Viszlát, cukor és fehér liszt! című könyvéből
Sült csicseriborsó: a száraz borsót egy éjszakára beáztattam, átmostam, félig megfőztem, leszűrtem, leitattam róla a vizet, olívaolajat öntöttem rá, végül fűszereztem: tengeri só, édes füstölt paprikapor, oregánó, bazsalikom. Sütőpapírral bélelt tepsin szétterítettem és sütőben gyönyörűszép aranybarnára sütöttem (néha megmozgattam a borsószemeket). IRtoura finom egészséges rágcsálnivaló, de azért figyeljünk a mennyiségre! ;)
Tönkölytortilla, Vrábel Kriszta 160 grammos szénhidrátdiéta című könyvéből
Tönkölynachos: az előbbi tortilla vékonyabbra sikerült lapjait nagyobbacska darabokra törtem
4. Egyéb finomságok
Csicserilepények avokádómajonézzel, Nagy Zita Vegán reggeli című könyvéből: http://www.zizikalandjai.com/2015/04/avokado-majonez.html
Túrós puffancs, Vrábel Kriszta 160 grammos szénhidrátdiéta című könyvéből
Édesburgonya falatkák csilivel, Kate Turner és Annie Nichols Energia falatok című könyvéből
Brokkolis macás erőgolyók, Kate Turner és Annie Nichols Energia falatok című könyvéből
Pizzás csiga, Szafi Free Expressz lisztkeverékből, a következő recept alapján: http://www.ehezesmentes-karcsusag-szafival-blog.hu/2017/04/glutenmentes-sajtos-kolbaszos-csiga.html
A szósz nálam házi találmány: paradicsompüré, só, egy csipet negyedannyi ugyanannyi, nagyon apróra vágott vöröshagyma, fokhagyma, szárított oregánó és bazsalikom, pici feketebors. Nem tettem bele semmilyen sonkát vagy sajtot, csak felkarikázott olívabogyót, így vegán maradt.
Zabpelyhes piadine, Vrábel Kriszta 160 grammos szénhidrátdiéta című könyvéből: http://dolcevitablog.hu/2016/05/zabpelyhes-piadine-2/
Csicseriborsópite, Nagy Zita Vegán reggeli című könyvéből
Ez a 28 étel szerepelt a nyári egészséges sós nassolnivaló kihívásban, de bőven lapul még ötlet a tarsolyomban (a lapomon 6 megvalósítatlan recept maradt).
Próbálgasd a fenti recepteket, mert igazán jól fognak majd jönni a 2017. szeptember 18-án induló IRtoura leszokom a cukorról kihíváshoz. Remélem, Te is belevágsz majd, kicsivel egészségesebben! ;)