Évek óta ezt a pizzatészta receptet használom, akik kóstolták, mind nagyon szeretik. A párom nem rajong a teljes kiőrlésű dolgokért, de ez a fajta pizza még neki is nagy kedvence, a házi szószról nem is beszélve. Most Veled is megosztom a "trükkjét".
Tészta hozzávalók:
- 300 gramm teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 100 gramm fehér tönkölyliszt
- 25 gramm élesztő, 2,5 dl langyos vízben, egy csipet cukorral felfuttatva
- 1 teáskanál tengeri só
- 2 evőkanál olívaolaj
1. A liszteket elkeverem a sóval.
2. A közepében kialakítok egy gödröcskét, amibe beleöntöm az olajat és az élesztős vizet.
3. Alaposan összegyúrom a tésztát, dagasztom. Majd fél órára félreteszem kelni.
*közben elkészítem a szószt:
Paradicsomos szósz hozzávalók:
- Kb. 250 gramm sűrített paradicsom (Vigyázz! Nagyon sok változatba cukrot is raknak. Olyat vásárolj, amiben nincs hozzáadott cukor! A legjobb, ha saját magad készíted el, igazi paradicsomból!)
- 1 apró fej vöröshagyma
- 1 közepes gerezd fokhagyma
- fűszerek: csipet só, bors, oregánó, bazsalikom, nagyon pici csipet negyedannyi ugyanannyi édesítőszer
1. A hagymát és a fokhagymát nagyon apróra vágom vagy reszelem - nekem van egy ilyen szuper szerkentyűm, amivel a tökéletes állagúra apríthatom.
2. Minden szükséges hozzávalót összekeverek, kóstolok. ;)
A tésztát tetszőleges vastagságúra nyújtsuk ki. Számoljunk azzal, hogy sülés közben meg fog emelkedni, azonban ha rétestészta vékonyságúra nyújtjuk, akkor kemény lesz. A pizzalapot kenjük meg a paradicsomos szósszal és tetszésünknek megfelelő feltétekkel koronázzuk. 180 fokon, 30 perc alatt megsül a pizzánk.
A tészta és a pizzaszósz CH tartalma összesen 302,85 g, az alábbiak szerint*:
TK tönkölyliszt: 219 g CH (73 g CH/ 100 g)
Fehér tönkölyliszt: 67,8 g CH
Élesztő + víz: nem számolós
Só: nem számolós
Olívaolaj: nem számolós
Sűrített paradicsom: 10,75 g CH (4,3 g CH/ 100 g): nézd meg a csomagolást, mit ír a szénhidráttartalomról, ugyanis ez nem állandó mérték - a paradicsompüré CH-tartalma attól függ, mennyi paradicsomot használtak az elkészítéséhez.
Vöröshagyma: 4 g CH (8 g CH/ 100 g)
Fokhagyma: 1,3 g CH (26 g CH/ 100 g)
Fűszerek: nem számolósak
!!! A feltétekről se feledkezz meg a számoláskor!!! :)
*Az általam feltüntetett szénhidráttartalom forrása a termékek csomagolása. Amennyiben nem volt csomagolás, elsősorban a www.hazipatika.com oldal tápanyagtáblázatait használtam vagy korábbi jegyzeteimet.
Próbáld ki a receptet, nem fogsz csalódni! ;) Ugye mennyivel jobb érzés egy ilyen pizzát enni, kicsivel egészségesebben?