IRtoura

Minireceptek 2017. 26. hét (június)

Bolognai szósz, meggyes fagylalt, meggypuding, diótej

2017. július 10. - IRtoura

Mindig igyekszem olyan receptekkel előállni, amik különlegesek, nem feltétlenül bonyolultak, csak a hagyományostól eltérőek, az egészségtudatos étrendbe beilleszthetőek. Vannak azonban a jól bevált receptjeim között olyannyira egyszerűek, hogy sosem jut eszembe megosztani őket. Olykor rájövök, hogy nem minden egészségtudatos ember mozog otthonosan a konyhában, és számukra igenis hasznosak ezek az "átlagos" receptek. Ilyen például, amikor a rántott ételek panírozásáról, a zelleres brassói aprópecsenyéről vagy épp a zabkorpás fasírtról írok. Ebbe a sorba illeszthető a házi bolognai szósz is, ami a világ legegyszerűbb ételei közé tartozik, sokan mégis a mesterséges, ízfokozóval dúsított, cukrozott(!), zacskós verziót használják.

Házi bolognai szósz

Jómagam cukrozatlan sűrített paradicsomból szoktam készíteni, de igazi paradicsomból még finomabb és egészségesebb is (ebben az esetben érdemes meghámozni a paradicsomot). Apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát dinsztelek egy kevéske olívaolajon vagy kókuszolajon. Kedvem szerint gombát, vegyes zöldségkeveréket, kukoricát, darált húst, sonkát adok hozzá (nem ragaszkodom az eredeti bolognai receptúrához). Megfűszerezem: só, őrölt fekete- vagy tarkabors, morzsolt bazsalikom, oregánó. Ezután hozzáöntöm a paradicsompürét és egy pici vízzel hígítom. Fedő alatt addig főzöm a szószt, amíg az ízek összeérnek. Nálunk ez egy univerzális szósz, mert kerülhet főtt tésztára, lasagnéba, pizzára vagy éppen szendvicsre is: csupán a sűrűségén szükséges állítani, a kívánt felhasználási módtól függően.

Meggyes fagylalt

Felfedezést tettem a gyümölcsös jégkrémkészítésben: minél több gyümölcs, és kókuszkrém, illetve minél kevesebb víz kerül a vegyületbe, annál fagylaltosabb jégkrémet kapok: így történt az, hogy a legutóbbi pálcikás meggyjégkrémet nem egyben vettük ki a formából, hanem apránként kanalaztuk.

Robotgéppel turmixolj össze egy jókorora adag magozott meggyet, kókuszkrémet, kevés vizet. Ízlés szerint édesítheted még eritrittel. A pépet (már itt látni lehet, hogy sűrűbb az eddigi jégkrémeknél) öntsd egy zárható ételhordóba, és tedd a mélyhűtőbe. Fogyasztás előtt elegendő pár perccel korábban kivenni a fagyasztóból, hiszen könnyen kanalazható. Voilá, egészséges házi gyümölcsfagyi! ;)

dsc_0263.JPG

Meggypuding

Az előbbi fagylalt készítésekor félretettem egy kevés "meggysűrítményt", kókusztejet, chia magot és puffasztott amarántot adtam hozzá. Kiváló edzés előtti elemózsiának bizonyult.

Diótej

A recept Dr. Andrási Nóra Mindenmentes című könyvéből származik. A könyvben külön szerepel a diótej elkészítése is, az interneten azonban csak a mandulatejet találtam, így ezt osztom meg: recept itt. A tapasztalatom a diótejjel kapcsolatban, hogyha vaníliát is adok hozzá, akkor olyan lesz az íze, mint a mandulatejnek, csak épp a dióból készült változat sokkal olcsóbb. Másnap elkészítettem vanília nélkül is, így már jobban kiérződött a dió. Az érdekesség a történetben, hogy én nem igazán szeretem a diót, a párom szervezete viszont érzékeny rá. Így bátor ötlet volt részemről elkészíteni a házi diótejet: a további sorsa azon múlt, hogy nekem vajon ízlik-e. :) Ha tejmentes diétát követsz, vagy csak vonzanak az érdekes ízek, a különleges italok, mindenképp ajánlom, hogy próbáld ki ezt a fajta növényi "tejet". Remekül szerepelt, felülmúlta a várakozásaimat, és a visszamaradt diópépből sütit, kekszet lehet készíteni! ;)

Teszteld Te is a minireceptjeimet, és írd meg bátran a véleményedet róluk! További sok sikert és kitartást kívánok az egészségtudatos életmódhoz, kicsivel egészségesebben!

dsc_0266.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://irtoura.blog.hu/api/trackback/id/tr9812646077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása